Ondernemer belicht... De vijf vragen aan:

Mats Winder - (Winder Limmen)

Ik zal mij eerst even in vogelvlucht voorstellen. 1960: geboren. Vanuit de box was er al de wens om chauffeur te worden. Natuurlijk elk uurtje niet op school ging ik met de wagen mee. 1978: in vaste dienst en -echt waar- zonder rijbewijs al met de vrachtwagen op pad. De buren vonden het prachtig. Alles goed verlopen en na het behalen de vereiste papieren echt op pad. Mijn voorkeur lag bij de uitdaging van het zwaardere transport en in noodgevallen op de kraan. 2005 t/m 2009: bedrijfsleider in Den Helder, waarbij ik alle facetten van het bedrijf leerde kennen; planning, administratie en aansturing van je collega’s. Een mooie tijd. Vanaf 2009: de huidige functie als directeur, kortom al ruim 40 jaar in dienst.

Hoe is het om zo’n groot bedrijf te leiden?
Graag zou ik willen zeggen dat het verschrikkelijk moeilijk is, maar met de juiste collega’s om je heen is het goed te doen. Dat komt ook door het geringe personeelsverloop. Door het familiekarakter bij Winder is er kennelijk een grote loyaliteit; meer bereidheid om er voor te gaan. Vanzelfsprekend gaat het niet altijd van een leien dakje en waar gewerkt wordt worden ook fouten gemaakt. Dat gebeurt mijzelf natuurlijk ook.
Nadeel van een bedrijf als het onze met 75 werknemers is dat je niet altijd op de werkvloer kunt zijn. De drempel van mijn kantoor is laag en worden over het algemeen punten vrij snel opgepakt, maar toch hebben we een personeelsvertegenwoordiging die voor de belangen van iedereen moeten opkomen. Als het overleg met die drie gekozen leden niet het gewenste resultaat oplevert, staan ze met lege handen en wordt het vaak gezien als niet meer dan een koffiepraatje. Dus zal je er altijd voor moeten zorgen dat het een gezamenlijk besluit zal worden om draagvlak te creëren.

Verder is het contact met de klanten belangrijk. Alle mensen die hier werken zijn dan onze ambassadeurs. Mooie woorden en voorstellen van mijn kant zijn geen garantie voor succes. Zij doen het werk.

Moeilijk hebben we het met corona. Ondanks alle maatregelen die je neemt, heeft dat toch grote impact op de bedrijfsvoering en personeelsbezetting. Gelukkig hebben we nog een flexibele schil van oud werknemers die, als de nood aan de man is, graag bijspringen. Dat geldt zelfs voor het kantoorpersoneel, inclusief mijzelf

Wat geeft jou de meeste voldoening?
Dat zijn gelukkig meerdere dingen. Bovenal klanten die mij een compliment geven aangaande personeel en daarnaast de vele collega’s waar ik trots op ben. Gecompliceerde klussen die naar inschatting en uitvoering keurig zijn verlopen. Innovatie binnen het bedrijf wat veelal positief wordt ervaren.

Heel ander voorbeeld is het transport van complete units, voor snelle bouw van woontorens voor woningen of studentenhuisvesting. Met uitzonderlijke maten tot wel 4.5 meter breed. Waarvan er dan 4 tot wel 160 stuks -ondanks beperkte ruimte- van A naar Z moeten worden vervoerd. Als die dan heelhuids aankomen, praat je echt over vakmanschap van hijsend en rijdend personeel. En eerlijk gezegd, als ik in de ochtend arriveer en er geen wielen meer op het terrein staan, dan weet je dat er weer wat verdiend wordt.

Uiteindelijk is het ook fijn als de boekhouder periodecijfers onder je neus legt met positieve resultaten.

Wat is de grootste uitdaging voor een succesvolle onderneming?
De mensen enthousiast houden en voor mij voor over +/- 5 jaar de juiste opvolger(s) te hebben. Na gestopt te zijn als oproepkracht bijspringen is dan de volgende uitdaging. Voor de opvolging is inmiddels een jeugdige groep van 4 man in opleiding

Welk LOV lid zou jij willen voordragen?
Inmiddels woon ik al weer 3 jaar in het ouderlijk huis aan de Rijksweg en word ik helemaal gek van die wagens van Zandbergen. Maar ja, mooi rood is niet lelijk en het ziet er allemaal strak uit. Net als wij dragen ze de naam van het kleine Limmen uit. Met als gevolg bekendheid van het dorp tot ver buiten de provincie. Dus bij deze, de heren van Zandbergen die echt groot zijn geworden in het transportwereldje.

Welke vragen zou jij hem of haar willen stellen?
Mij werd alleen mijn mening gevraagd dus hoefde niet te overleggen met de overige familieleden.

1. Hoe is het om een groot bedrijf te leiden waarbij expansie belangrijk is?

2. Zijn de functies duidelijk verdeeld onder de neven

3. Zijn de overige vestigingen goed in beeld en onder controle te houden

4. Waar worden jullie gelukkig van

5. Welk LOV lid willen jullie voordragen

6. Welke vragen wil je hem of haar stellen

Meer weten over Winder Limmen? Klik hier voor de website.