Ondernemer belicht... De vijf vragen aan:

Piet van der Steen

Boerderij Stetzicht

Piet, wat is Boerderij Stetzicht voor onderneming en wat betekent deze voor jou?
Boerderij Stetzicht kijkt uit op het Stet in Limmen. Het was vroeger een bakkerij/boerderij vanaf ongeveer 1750. In 1999 gingen de koeien naar de Steenmeschhoeve aan de Uitgeesterweg 33. De oude hooiberg, de stallen en dors is nu ingericht als een soort museum met o.a. Engels porselein, schilderijen van diverse Limmer schilders, mooi bestek, verzameling taartscheppen, Delfts blauw servies en een klein bakkerijtje. De boerderij betekent alles voor mij. Ik ben er in geboren en zou er graag nog jaren wonen.

De boerderij staat op een stukje historisch Limmen, kan je daar wat meer over vertellen?
We kunnen terug in de historie tot ongeveer 1750. Daarvoor is er ook bebouwing geweest. Recent zijn er bij werkzaamheden in de vloer van de hooiberg resten van een fundering gevonden die daar op duiden en er zijn ook 2 oude muntjes uit 1629 gevonden. Mijn opa heeft de boerderij gekocht in 1914 van Cornelis Weijers (vader van Piet Weijers van de snackbar). Vroeger was het Stet een doorvoerhaven van veel handel o.a. vishandel, mest enz. Al het transport ging via water. Dit gebeurde tot aan de jaren ’30. Daarna ging er veel over de weg. Een heel mooi gezegde wat ik hoorde van mevrouw Tuin-Mooij: “Piet, er was vroeger op Stet altijd wat te doen… ieder jaargetijde”. Een aanvulling van mij hierop: Stet bruist nog steeds van activiteiten. Mooiste punt van Limmen!

Je bakt met veel enthousiasme heerlijk gebak voor een goed doel, vertel eens.
Omdat ik ook voor brood- en banketbakker heb geleerd (6 jarige opleiding). Ik heb 12 jaar in de bakkerij gewerkt. Bij Bakkerij Commandeur, Bakkerij Bakker en Bakkerij van Baar (Akersloot). Helaas ben ik in 1981 gestopt. Daarna heb ik 38 jaar in het Rode Kruis ziekenhuis gewerkt. Ik heb ook nog een avondopleiding gevolgd aan de Rijks Middelbare Landbouwschool in Alkmaar voor veeteelt. Het bakkersgevoel bleef toch aan mij knagen. Dus 7 jaar geleden aan Peter Bakker gevraagd of ik op de jaarmarkt weer tompoucen mocht maken. En dat ging prachtig! Daardoor werd ik ook gevraagd door het mozaïekencomité om op zondag bij de oude ambachten te staan en dat lukte met medewerking van Bakkerij Bakker. Toen Bakkerij Bakker stopte ging dat natuurlijk niet meer. Toen bij Bakkerij van Baar gevraagd en die kon mij ook helpen om aan de spullen te komen. Voor wie en wat doe ik met de opbrengst van de verkoop van al het lekkers? Ik heb zelf geen kinderen en het lijkt mij vreselijk om ze te verliezen en toen dacht ik aan Kika Kinderkanker. Dus daar gaat mijn opbrengst heen. Bakkerij van Baar sponsorde altijd. Maar helaas overleed hij. Gelukkig is zijn vrouw Edith bereid om de grondstoffen te sponsoren. Dit jaar met de kermisrun was er een open huis van de boerderij Stetzicht. Met de verkoop van gele room rolletjes, kaneelkoeken, appeltaart, speculaas heb ik € 1.100,- opgehaald. Hopelijk tot volgend jaar, ook namens Kika!

Je hebt ook ervaring als mantelzorger, naast al je werkzaamheden. Hoe heb je dit gecombineerd?
Mantelzorg is heel moeilijk en zeker als je er achter komt dat een dierbare Alzheimer heeft. Je moet heel sterk in je schoenen staan. Het was best wel zwaar om naast de boerderij, mijn ziekenhuiswerk om het mantelzorg erbij te doen. Gelukkig kreeg ik ook hulp van anderen. Ik heb ook nog cursussen gevolgd: hoe ga je om met dementie. Na 5 jaar mantelzorg was het op. Mijn moeder ging naar de Cameren. Haar geheugen liet haar echt in de steek. Ik waardeer een ieder die mantelzorg doet… Het is moeilijk maar ik ben er dankbaar voor dat ik het heb kunnen doen.

Waar staan jij en boerderij Stetzicht over 5 jaar?
Over 5 jaar hoop ik de boerderij Stetzicht en het museum leuk te hebben uitgebreid en nog mensen te kunnen ontvangen. De Steenmoschhoeve aan de Uitgeesterweg hoop ik ook nog te kunnen runnen met de beesten en het natuurland. Dit alles natuurlijk als mijn gezondheid het toelaat.

Welk volgend lid van Ondernemend Limmen wil jij de volgende vragen stellen en welke 5 vragen zijn dat?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Niet iedereen vind het leuk om in de schijnwerpers te staan. Wat moet je vragen? Zijn de vragen niet te persoonlijk? Als ik de vragen zou stellen zou ik ze oppervlakkig houden.

Ik zou Dick Sassen van DICX Rijschool de volgende vragen stellen:

  1. Wat is het voor onderneming die je hebt?
  2. Hoe zie je de toekomst?
  3. Heb je hobby’s en zo ja welke?
  4. Wat zou je in Limmen willen veranderen?
  5. Wat kan Ondernemend Limmen nog meer organiseren?
  6. Welk volgend lid van Ondernemend Limmen wil jij de volgende vragen stellen en welke 5 vragen zijn dat?